Melgaard + Munch = kulturkollisjon?

Bjarne Melgaards utstilling -The end of it All Has Already Happened, skaper storm blant kritikere og aktører i kunstfeltet. Jeg leser overskrifter som: moralsk og etisk misbruk, lapskaus, øver vold mot Munch, kollisjon og overload.

 

Kunsthistoriker Karin Hellandsjø sier at utstillingen som stiller sammen kunst av Bjarne Melgaard og Edvard Munch er spekulativ. Og hun er ikke alene. Flere av kunstlivets egne aktører mener at utstillingen tråkker over noen moralske og etiske grenser. De mener at Munch rett og slett blir misbrukt.

 

Når ble det slik at all kunst skal passe for alle? Melgaard er grensesprengende og meget provoserende i stort sett alt han gjør, så hvorfor er så mange i bransjen overrasket nå. I dagens samfunn er det nærmest akseptert at det legges ut nakenbilder på sosiale medier og vi ser “husmorporno” på kino, så hvordan kan denne utstillingen virke så opprørende?

Begge kunstnerne tar opp kjønn, død, ensomhet og seksualitet i hver sin tid, og Munchs bilder var minst like provoserende i hans egen tid. Er det bare slik at det Munch malte ikke er grovt nok for oss i dag, slik som det ble sett på som grovt og provoserende i hans egen tid?

 

For billedkunstner Håkon Bleken er problemet at han synes det blir lite Munch og mye Melgaard. Han mener at Melgaard er så kraftig kost at det nærmest knuser Munch. Det kan vel ikke skade å gjøre en nyskapning av noe vi har sett så mange ganger. Det er jo ikke slik at det er der for å bli. Personlig synes jeg det Melgaard gjør med denne utstillingen er utfordrende og spennende. Kunsteliten i Norge tar ingen skade av en liten aha opplevelse på Munch museet. Utstillingen Melgaard + Munch passer best inn i det ekslusive kretsløp fra Solhjell og Øiens kretsløpsteori, da det bærer et tydelig preg av orginalitet og uttrykker at kunsten er for kunstens skyld.

10991432_10153075666010890_5359759443957339888_n

Skjermbilde: Instagram

@bjarnemelgaard

Solhjell, Dag og Jon Øien, 2012. «Det norske kunstfeltet».

http://www.nrk.no/kultur/melgaard_munch-trakker-over-grenser-1.12211242

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s