Kunst og Kuk

Det har den siste tiden stormet rundt Bjarne Melgaards utstilling på Munchmuseet. Melgaard er kjent som en provoserende, utradisjonell og pervers billedkunstner, som ofte spiller på homoerotikk  og nakenhet. Dette er en stil som har gjort Melgaard en verdenskjent og meget ettertraktet kunster, men nå ble det altså for mye for noen.

I sin utstilling på Munchmuseet sammenligner Melgaard flere av sine egne verker med Munchs kjente motiver. Det er noe av dette som skapte debatt, og responsen lot ikke vente på seg!
Flere gikk langt i å peke at dette var uverdig, at Melgaards seksualiserte verker på ingen måtte assosieres med Munch. Munch er nemlig en høyt aktet kunstner, en nasjonal stolthet som representerer noe høyverdig og verdifullt. I motsetning til Melgaard, der andre mener han er en støtende og provoserende kunstner med en forkjærlighet for erigerte peniser.

Etter min mening, og andres forøvrig (http://www.aftenposten.no/meninger/debatt/Kunst-som-slar-7909006.html), speiler både Munchs og Melgaards kunst sin samtid. Ved bruk av sterke virkemidler som seksualitet og vold går nok noen blinde for selve budskapet.

I boken Det Norske Kunstfeltet (Det Norske Kunstfeltet 2012, s. 106) nevnes teoriene om verdimangfold hus publikum, og det tror jeg gjør seg gjeldende her.
For mange blir koblingen mellom Melgaard og Munch for sterk kost fordi man er av forskjellige skoler og generasjoner. Man har kanskje ulike oppfatninger av hva kunst er, hva kunst skal gjøre og hvordan den skal oppleves. God kunst kan etter min mening både fryde øyet og provosere.

 

IMG_3670
American Apparels høstkolleksjon 2013. Foto: Kristoffer Blix

 

Reklamer

En kommentar om “Kunst og Kuk

  1. Veldig flott innlegg! Jeg forstår selv hvorfor enkelte kan bli provosert av Melgaard sin «erigerte penis» kunst. Og at noen er misfornøyd med at Melgaard skal assosieres med Munch. Men Munch var vel også kjent for å være en provoserende kunstner i sin tid? Det kan bli spennende å se om Melgaard om 100 år er lite provoserende, og hva slags kunst vi som eldre vil forstå som provoserende!

    Jeg vil forøvrig si at Munch museet har gjort en god kobling mellom Melgaard og Munch ettersom at det har skapt så stor debatt. Kunst burde ikke ha noen begrensninger eller regler, og hvis de har klart å provosere noen, så har de ihvertfall klart å bringe frem noen følelser fra det besøkende publikum. Og som du avslutter så godt med «God kunst kan etter min mening både fryde øyet og provosere.»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s