En kortere arm

En stortingsmelding er meldt til påske, og i den vil regjeringen komme med forslag om hvordan de vil at universitets- og høyskolesektoren skal se ut i tiden fremover. Et av forslagene er å fusjonere alle de estetiske skolene i Oslo, det vil si AHO, Khio og NMH.

Det er tydeligvis veldig i vinden å slå sammen ting. Konsolidering av museer, sammenslåing av kommuner, lensmannskontorer og så videre. En rød tråd med sammenslåinger er at de involverte, som oftest, ikke vil bli slått sammen med noen. Det blir alltid dårlig stemning.

Dette er også tilfelle når det gjelder fusjonen mellom de estetiske skolene i Oslo. Rektorene ved de respektive skolene stiller seg relativt uforstående til hele forslaget. Strukturreformen vektlegger kvalitet og det er generelt vanskelig å se hvordan kvaliteten på skolene skal bli noe bedre ved en sammenslåing. Eneste løsning, med et glimt av lys i tunnelen, er hvis skolene blir slått sammen under samme tak, og det kommer ikke til å skje.

Er det sånn at prinsippet om en armlengdes avstand har blitt kortet inn for å gi politikerne mer kontroll på kunsten og kunstens autonomi (Solhjell & Øien, 2012)? Når en politiker, særlig i den blå/blå regjeringen, mener at kunst er best når man samler alle som utdanner seg innen feltet under en fane, så bør det blinke en varsellampe. Bjørn Haugstad (H), statssekretær i Kunnskapsdepartementet, sitt tyngste argument for fusjon er at skolene har mye å tilby hverandre, og ved å samle alle under ett budsjett så blir kvaliteten på skolene bedre. Ja vel.

Hvis politikerne skal gjøre alt så det blir enkelt for dem å ha kontroll, vil armlengdes avstand prinsippet falle mer og mer bort. Frihetsreformen, som ble lansert av den nye regjeringen, legger føringer for at kunsten skal bli mer markedsstyrt. Disse nye grepene kan ødelegge for kunstens egenart og autonomi, ved å få alt til å handle om penger. Og vi vil plutselig få politikere og private sponsorer som bestemmer hva som er bra og dårlig kunst.

La de estetiske fagene dreie seg om kunst, ikke kontroll og penger.

Kroner vs Kunst Av: Dag
Kroner vs Kunst
Av: Dag
Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s