Penger – ja takk, krav – nei takk

Jeg har selv søkt støtte fra Frifond gjennom Bandorg, men da støtte til et musikkprosjekt. Alt jeg og bandet mitt trengte å gjøre var å sende en søknad som beskrev hva vi ønsket penger til, akkurat hvor mye dette kostet og hvordan pengene ville berike bandet. Det største oppstyret var rapporten som skulle sendes tilbake med kvitteringer og bankutskrift, ellers gikk prosessen ganske lett for seg.

Men jo større prosjektene er og jo mer penger som bevilges, desto større krav stilles det til mottakeren, også for gallerier og museer. (Solhjell og Øien, 2012). Ser vi på kunstfeltets totale økonomi, bidrar offentlige midler med 58%. Av kunstnernes (lave) inntekter bidrar det offentlige med 41% mens de resterende 51% er markedsinntekter. Mange kulturinstitusjoner, institusjoner og prosjekter innen kunstfeltet vil altså i større eller mindre grad være avhengig av den offentlige støtten. Krav som stilles til tilskuddsmottakerne – som med Bandorg – er rapportering og kontroll, men da selvsagt på et langt høyere nivå. Men når kravene blir større, trues kunstens frihet, autonomien, og er det da så optimalt med offentlige bevilgninger? Joda, vi har ulike råd som bidrar til «en armlengdes avstand», men det er likevel en utfordring at tørre tall og rapporter tar avgjørelser om bevilgninger, og dermed også mulighetene til agenter på kunstfeltet, uten å berøre den kunstneriske kvaliteten.

Nye tendenser i kunstpolitikken i dag er likevel på banen hvor Frihetsreformen setter fokus på mangfoldig finansiering av kunst og kultur (Røyseng forelesning 18.02.15). «…det finnes grenser for politikken og den offentlige finansieringen.» og «Det som kan bære seg selv, bør bære seg selv og overlates til markedet» uttalte kulturminister Thorhild Widvey til Dagens Næringsliv ved artikkelen «Kulturens Frihetsreform» (2014). Men blir ikke da kunstens autonomi igjen satt på spill til fordel for private aktørers bytteforhold eller andre økonomiske interesser på markedet?

Kulturpolitikkens bevilgninger og innvirkning er et kontroversielt tema, og man får nok like mange ulike synspunkter som hvor mange man spør.

Foto: Nina Bløndal
Foto: Nina Bløndal – Illustrerer det uatskillelige forholdet mellom penger og kunst. Så tett på kunsten at Visakortene henger på veggen de også!

Artikkel «Kulturens Frihetsreform»: http://www.dn.no/meninger/debatt/2014/04/09/Kultur/kulturens-frihetsreform

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s