Kunst – ikke noe for meg?

Jeg går ikke på utstillinger. Jeg går ikke på museum. Jeg vet ikke hvor Nasjonalgalleriet ligger, og jeg har kun sett Astrup Fernely-museet fra utsiden. Jeg kan knapt navnet på noen som driver med driver med kunst. For meg er kunst noe diffust, noe som noen andre driver med og interesserer seg for. For meg er kunst abstrakt i den forstand at jeg overhodet ikke har peiling på hva som finnes der ute.

Men når det er sagt, er jeg ikke fremmed for tanken på å bli bedre kjent. Bli eksponert og få utvidet horisonten. Jeg trenger en gateway, noe som kan dra meg inn i denne verdenen med upløyd mark.

I den forbindelse kom jeg over utstillingen « Stakkars oss som bor i Oslo » på Doga. Temaet for utstillingen er hatet mot Oslo, vinklet på en ironisk måte som får frem hvor fantastisk hovedstaden vår egentlig er.

Poenget med å nevne denne utstillingen er følgende: Her spiller man på stereotypier for å vekke engasjement og oppmerksomhet. Jeg liker byen min. Jeg liker fine bilder av byen min. Jeg er avhengig av å kunne plassere min interesse på en knagg.

Denne utstillingen er en interaksjon mellom publikum som deler bilder og opplevelser, og de som er mottakere og publikum. Jeg har lagt merke til at utstillingen har fått oppmerksomhet i mange kanaler, og det tror jeg har bidratt til å øke interessen. Det har i hvertfall fått meg til å bryte en barriere, nemlig det å ha lyst til å gå på utstilling. For min del var det essensielt at mennesker i mitt nettverk anbefalte og delte opplevelsen i sosiale medier. Denne utstillingen spiller på det «inklusive kretsløpet» (Det Norske Kunstfeltet 2012, s. 50). Publikum -er- kunsten, og det er det som gjør denne utstillingen spesiell. Dette er ikke et elitistisk kunstprosjekt, dette har en bred appell.

Skjermbilde 2015-02-09 kl. 15.12.39St.Hanshaugen Park

Foto: Kristoffer Blix

http://stakkarsoss.no/ – Portalen der man deler bilder av den ”forferdelige” byen Oslo, samtidig som man finner informasjon om utstillingen.

Reklamer

En kommentar om “Kunst – ikke noe for meg?

  1. Fint og ærlig innlegg. Her kjenner jeg meg igjen. Følelsen av at kunst er noe ”de andre” driver med og interesserer seg for og at kunstverdenen er et ukjent og, som du sier, diffust sted. Jeg har selv alltid vært nysgjerrig på kunst og hatt lyst til å gå på utstillinger, men terskelen for å faktisk gjøre det har for meg til tider vært høy. Jeg har hatt en forestilling av at man må ”kunne noe” for å påta seg retten til å gå rundt på en utstilling og mene noe om kunsten.

    ”Stakkars oss som bor i Oslo” er en utstilling jeg, som deg, fort fattet interesse for og følte terskelen for å gå på var lav. Tematikken engasjerer og treffer folk med hjerte for Oslo, og jeg følte det nesten som en plikt og skulle stille opp og vise min støtte til byen.

    Du poengterer at utstillingen er en interaksjon mellom publikum som deler bilder og publikum som mottakere og at du har lagt merke til at utstillingen har fått oppmerksomhet i mange kanaler, noe som har bidratt til å øke interessen. Her tenker jeg du fint kunne dratt inn noe pensum om bruken av sosiale medier som markedsføring av galleri og museum. Dette er jo faktisk en utstilling basert på sosiale medier i form av Instagram. Du kunne for eksempel nevnt noe rundt rollen sosiale medier har for utstillingen i forhold til å bygge bevissthet rundt, engasjere samfunnet (Osloborgere) og i å nettverke med dem. Chung m.fl. har mange gode poenger rundt dette i artikkelen ”Use of social networking services for marketing museums” (2014).

    Ellers skulle jeg gjerne hørt mer om din opplevelse av utstillingen. Endret den ditt syn til å det å gå på utstilling? Du sier at den brøyt din barriere for å ha lyst til å gå på utstilling. Kunne du tenke deg å gå på flere? Har du gjort det i ettertid?

    Jeg liker det muntlige språket og hvordan du fremstiller ”Stakkars oss som bor i Oslo” som utstilling. Hadde jeg ikke allerede besøkt den, hadde jeg helt klart tatt turen etter å ha lest dette innlegget.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s