Lever eller forsvinn

IMG_2250
Tegning – #pushwagner vs politikk av Sara Voss

Gjennom en spørreundersøkelse av 4000 medlemmer av norske kunstnerorganisasjoner belyses den dystre utviklingen for norske kunstnere. I 2013 tjente kunstneren 9 prosent mindre enn i 2006, mens på samme tidsperiode har nordmenn i snitt gått opp 23 prosent i lønn. 
Kulturminister Thorhild Widvey ser på utviklingen som tankevekkende – Hvis lønnsnedgangen er slik det fremgår i denne utredningen, er dette dramatisk, sier Widvey til Dagbladet.

Kunstpolitikkens historie utspiller seg fra 1800 tallet til idag og skulle skape dynamikk i kunstfeltet. Den skulle bidra til å frembringe nye kunstnere, stimulere deres kunstneriske produksjon og fornyelse, og i stor grad bestemme deres økonomiske arbeidsbetingelser og levekår.
For å få et overblikk –  I 1960, ser vi at stipendene økte i størrelse og antall. Dette fordi de statlige stipendordningene ble omgjort fra kunsterlønn etter fortjeneste, til stipend etter talent. 1970, innføringen avgarantiintektsordningen og nye vederlagsformer. 1990 – og fremover, det velferdspolitiske perspektiv fases ut, hovedmålene blir knyttet til «mangfold og fornyelse», kvalitet blir et kunstpolitisk begrep. – (Det Norske Kunstfeltet, 2012)

Funnene av spørreundersøkelsen støtter Kulturutredningen 2014, som hevdet at hovedtyngden av ressursene i Kulturløftet gikk til institusjonene og i mindre grad til kunstnerne. Sier regjeringen her at den enkelte kunstner ikke knytter seg opp mot deres hovedmål, derav «mangfold og fornyelse»? 

Når vi ser at ressursene i all hovedsak gikk til institusjonene og ikke til kunstnerne, og at det da igjen gjenspeiler seg i kunstnerlønnen, kan man ikke annet enn å tro at regjeringen ikke velger å satse på den enkelte kunstner lengre. Mange kan argumentere med at den rødgrønne regjeringen økte kulturbudsjettet med to milliarder mellom 2005 og 2009, men når satsingen ikke lå der den skulle, så svikter regjeringen.

– Sier de da her, lever eller forsvinn?

 

http://www.dagbladet.no/2015/01/28/kultur/kunst/kulturpolitikk/torhild_widvey/37410280/

http://www.dagbladet.no/2013/03/03/kultur/kulturpolitikk/anne_enger/engerutvalget/kulturloftet/26034987/

Dag Solhjell, Jon Øien (2012). Det Norske Kunstfeltet, En sosiologisk innføring. Oslo: Universitetsforlaget

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s