Nasjonalgalleriet – for hvem?

Enkelt forklart kan man si at Nasjonalgalleriets kulturpolitiske oppgave er å tilby kunnskap om kunsthistorie til alle, og være en inkluderende arena. Innholdet er enkelt nok plassert i epoker, hvor publikum skal gå fra rom til rom i kronologisk rekkefølge. Dag Solhjell og Jon Øien («Det norske kunstfeltet») bruker Nasjonalgalleriet som eksempel på et kunstmuseum som henviser seg til et «lærevillig og dannet publikum», noe jeg fortstår veldig godt. For uten om denne «oppskriften» på hvordan du som publikum skal bruke museet, er det lite som opplyser publikum om hvorfor akkurat denne type kunst er karakteristisk for sin epoke. Jeg tror at hvis man har et gjennomsnittlig utgangspunkt for å forstå kunst er det lite å hente av kun å vite hvilken epoke det tilhører. Så hvordan oppfyller Nasjonalgalleriet sitt mandat da? Er det ikke nettopp de som én gang for alle har lyst til å skape et godt grunnlag for å forstå kunstverden de som trenger det mest? Jeg synes Solhjell og Øien kommer med et viktig poeng når de setter spørsmålstegn til hvorfor ikke Nasjonalgalleriets publikum er dødd ut: at museet utdanner det publikum det er innrettet for. Det vil nemlig alltid være noen som sitter med det kunnskapsutgangspunktet, og derfor får mer ut av besøket sitt.

Ved å være oppvokst i Oslo er jeg en av de som har vært på Nasjonalgalleriet flere ganger enn jeg kan huske. Jeg har flere ganger fått omvisning av guide ved museet, og til og med studert kunstfag. Allikevel sitter jeg igjen gang på gang med følelsen av at jeg kun er en passiv tilskuer, og ikke en bruker. Selv om jeg forstår mye mer av innholdet på veggene nå enn da jeg var ti år på skoleekskursjon, er det nettopp den følelsen som virker problematisk for meg. Den usynlige veggen mellom «de som forstår» og de som ikke så enkelt forstår er ganske tydelig, spør du meg.

For å bruke min høye besøksrate til noe positivt har jeg kommet opp med tre tips for et vellykket besøk på Nasjonalgalleriet:

  • Lytt til erfarne kunstfolk – skaff deg en guide om det er mulig!
  • Ikke la deg skremme av byggets autoritære holdning! Føl deg som hjemme, og ikke som en gjest.
  • Ikke så sterk på kunsthistorie, sa du? Jakt heller etter enkeltbilder du liker.

God tur!

Bilde
Foto: I. Bergh-Smith
Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s