The «Monuments Men»

The «Monuments Men» var en gruppe menn og kvinner fra tretten nasjoner. De fleste som var med i denne gruppen var frivillige. De jobbet for «Monuments, Fine Arts and Archives section» (MFAA), som ble opprettet under Den andre verdenskrig. Mange av dem var museumsdirektører, kuratorer, kunsthistorikere, kunstnere, arkitekter og lærere. Vi kan lese mer om hvordan disse menneskene jobbet på 1800-og 1900-tallet i artikkelen av Fiona Candlin «Curators, connoisseurs and expert object-handling» fra Art, Museums and Touch. Gjennom det siste året av krigen sporet de opp, lokaliserte og returnerte mer enn fem millioner kunstneriske og kulturelle gjenstander, som hadde blitt stjålet av Hitler og nazistene. Etter krigen hjalp mange av de frivillige med å restaurere og gjenoppbygge landenes kulturelle historie.

I år kom filmen «The Monuments Men» ut. Filmen er basert på sakprosa-boken «The Monuments Men: Allied Heroes, Nazi Thieves and the Greatest Treasure Hunt in History» av Robert M. Edsel. Filmen er skrevet og regissert av George Clooney og Grant Heslov. Karakterene i filmen er spillt av Clooney selv, Matt Damon, Bill Murray, John Goodman, Jean Dujardin, Bob Balaban, Hugh Bonneville og Cate Blanchett. Filmens plot er «En spesialgruppe med kunsthistorikere og museumskuratorer får i oppdrag å ta tilbake verdifull kunst som nazistene har stjålet, før Hitler ødelegger alt sammen. Det blir en kamp mot klokken, og et oppdrag som virker helt umulig…»

The Monuments Men på kino i Norge NÅ!
The Monuments Men på kino i Norge NÅ! Eier: Mia Carita Vassdokken

Om man ikke kan noe om historien «The Monuments Men» fra før, så tror jeg at denne filmen vil gi folk et lite innblikk i hva som ble gjort for å bevare kulturen og kunsten gjennom Den andre verdenskrig. Kanskje også vekke en interesse for å lære mer om disse fantastiske menneskene og hva de gjorde. Jeg gleder meg veldig til å se denne filmen fordi jeg ikke hadde hørt så mye om The «Monuments Men» fra før. Etter å ha lest litt om deres historie og deres arbeid, så kjente jeg på en utrolig respekt og stolthetsfølelse for disse menneskene. Disse menneskene gikk inn i krigen, vel vitende om at de kunne bli drept underveis, for å redde det lille av landenes kunst og kulturarv som de kunne. Deres mot og handlinger sier noe om hvor viktig det er å bevare kunst og kulturell historie, og at det fortsatt er viktig.

«Hvis man ødelegger kulturen til en hel generasjon, er det som om denne generasjonen aldri har eksistert»

  

Reklamer

En kommentar om “The «Monuments Men»

  1. Kommentar til blogginnlegg The «Monuments Men»

    Spennende å lese om The Monuments Men! Jeg syns det er interessant at du trekker inn et populærkulturelt perspektiv i Galleri og museums-faget. Jeg tror det er med på å gjøre kunst relevant for ”folk flest”, særlig når det gjelder vår felles historie! Det er bra at Hollywood har laget en film om dette, og jeg som ikke har sett den, er nysgjerrig på hvor mye av filmen som vies til selve kunsten, og hvor mye av dét som har blitt ofret på spenningens alter – det er jo tross alt Hollywood det er snakk om..

    Helt til slutt i innlegget har du med et sitat som jeg gjerne skulle visst opphavet til. Dette sitatet understreker det jeg syns er det mest spennende med denne historien – nemlig hvor viktig kunsten er for vår kulturarv og dermed identitetsfølelse. Denne dimensjonen hadde det vært interessant å lese mer om, og gjerne litt om hva Candlin skriver om dette aspektet. Kanskje hadde det gått an å legge hovedvekten her, og heller ha med litt mindre trivia om filmen (En mulighet er å linke til IMDB http://www.imdb.com).

    Ellers syns jeg innlegget er godt skrevet og med et originalt tema.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s