Likestilling

Likestillingsdebatten står på dagsorden i de fleste samfunnsområder, men i kulturpolitikken er det satt lite fokus på denne problemstillingen. Da det spesielt innenfor denne bransjen er store forskjeller blant menn og kvinner når det gjelder hvem som representeres ved kunstmuseer, og i innkjøp til kunstmuseene, synes jeg dette er underlig.

Det viser seg at menn er sterkt overrepresentert når det gjelder innkjøp og faste utstillinger. I Stortingsmeldingen Meld St 23 (2011-12) «Visuell kunst», viser tall fra 2010 at i faste utstillinger i kunst og kulturhistoriske museer, er det under 11 prosent kvinner, og i kunst og kunstindustrimuseene rundt 20 prosent. Når det gjelder innkjøp, dominerer menn med hele 60-70 prosent. Når det kommer til temporære utstillinger, er det imidlertid mindre forskjell mellom menn og kvinner, der kvinner er oppe i 40 prosent. (regjeringen.no)

Et eksempel Dag Solhjell og Jon Øien bruker i sitt kapittel om kunst og kjønn fra «Det Norske kunstfeltet», er Astrup Fearnley-museet, der det i samlingen blant de 62 nålevende Norske kunstnere, kun er 9 kvinner, altså 15 prosent av kunstnerne. Det ble også i perioden 2006-2009 kun kjøpt inn 5 kvinner av 27 Norske kunstnere.

Foto: Nicola Dahle
Astrup Fearnley museet     Foto: Nicola Dahle         (Gjengitt med tillatelse)

Disse tallene viser en stor skjevhet blant menn og kvinner i denne bransjen, og jeg vil si det er på høy tid at denne debatten blir satt på dagsorden. Det er viktig at også dyktige kvinnelige kunstnere får samme mulighet til å bli representert ved kunstinstitusjoner, og at kvinner også blir prioritert på samme grunnlag som menn, ved innkjøp. Dette er også opp til de private museene, og kunsten bør kjøpes inn til museene uavhengig av kunstnernes kjønn.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s