Kunst for deg og meg

Hvordan skal gallerier og museer tiltrekke seg et større og mer variert publikum? Og hvorfor føles det ikke komfortabelt for mange å besøke et galleri eller et kunstmuseum en vanlig søndag? Etter å ha reflektert litt rundt dette, samt snakket med flere bekjente har mine følelser blitt bekreftet, jeg er ikke alene. Personlig kunne jeg tenkt meg å benytte meg av slike tilbud. Det er et konkret galleri jeg ofte kjører forbi med buss, hvor jeg ser mye spennende kunst. Men jeg oppsøker det aldri. Hvorfor?

Folkemuseer, tekniske museer og museer som generelt retter seg mot større publikumsgrupper har gjerne mange besøkende, spesielt i høysesong. Her er det ofte mange aktiviteter, spesielt rettet mot barn, og å ta et besøk på museum er ofte en ideell søndagsaktivitet for mange. Min oppfatning er at dette ikke gjelder kunstmuseer i like stor grad, derfor er det kunstmuseer og gallerier jeg nå vil ta for meg.

Tanken ”her har jeg ikke noe å gjøre, for dette kan jeg ikke noe om” er det nok flere som deler. I dagens samfunn blir kunst sett på som noe som er for spesielt interesserte og høyt utdannede mennesker. Selvsagt er det ikke nødvendigvis sånn, men mange tenker nok at det er disse som tar turen på gallerier, kunstmuseer og åpninger. Det er ikke for ”mannen i gata” som vi kan lese om i pensumbok ”Det Norske kunstfeltet” av Solhjell og Øien. Kunst kan ofte føles som snobberi, og at det er ”status” å forstå kunsten man oppsøker. En gruppe jeg diskuterte dette med nylig, kom fram til et par punkter som var interessante å se på, ettersom de var felles for alle.

 –       Det er en for alvorlig stemning i lokalene

–       ”Mannen i gata” ikke ”velkommen”

–       Man føler at man blir vurdert av de andre i lokalet

–       Det er en upersonlig stemning, og man føler man må være stille

–       Kunst er ikke for kos

–       Åpninger er ikke for alle

–       Retter seg ikke mot yngre publikum, og rekrutterer dermed ikke den nye    generasjonen

–       Det er for dårlig informasjon om hva som stilles ut

Vi snakket også litt om noen enkle grep som kunne komme gallerier og museer til nytte:

–       Ordbruk i annonser, gjøre det mer klart at det er åpent for alle

–       Mer fremtredende annonser og informasjon

–       Appellere til ”mannen i gata” (språkbruk)

–       Bruke sosiale medier i større grad for å nå et større publikum, spesielt yngre

Mens vi snakket om dette tenkte jeg på Galleri Ramsfjord, og at de er et godt eksempel på et åpent og hyggelig galleri som ønsker alle velkomne. De ønsker at kunst skal være noe man kan kose seg med, se på, men ikke nødvendigvis forstå. Det er heller ikke noe press om å kjøpe, verken på åpninger eller ved andre anledninger. Astrup Fearnley museet er også et annet annet eksempel hvor bruk av media og sosiale medier når ut til et stort publikum, og gjør det klart at alle er velkomne.

I tillegg til disse punktene over er det nok en jobb som må gjøres i bransjen for å nå et større publikum. Men hvis løsningen på dette er å gjøre bransjen mer folkelig er spørsmålet bare om dette er noe som er ønsket i kunstverden og gunstig for kunsten i seg selv.

IMG_0211
Foto: Mathilde Andresen
Kunst for alle hos Astrup Fearnley
Reklamer

2 kommentarer om “Kunst for deg og meg

 1. Først og fremst vil jeg si at de punktene du kom fram til som grunner til hvorfor mange ikke besøker gallerier er meget bra.
  Punktene forklarer mer eller mindre alle grunner til at de fleste velger å ikke dra på gallerier

  Jeg synes du kunne har forklart litt mer om ”mannen i gata” komme med en definisjon på det. Da det for mennesker som ikke har lest pensumboken ”Det Norske kunstfeltet” av Solhjell og Øien, vil være vanskelig å forstå det helt fullstendig.

  Ellers synes jeg at du er flink til å få leseren med i tenkningen. Dette gjør du ved å stille mange spørsmål til leseren. Det gjør at du skaper en dialog med leseren.

  Veldig interessant og bra at du også nevner museer som retter seg til større publikumsgrupper. Da får vi som leser et veldig klart bilde på forskjellen mellom de ”mer eksklusive” og de andre museer og gallerier.

  På begynnelse av innlegget stiller du et spørsmål : ”Hvordan skal gallerier og museer tiltrekke seg et større og mer variert publikum?”, det mener jeg du svarer fint på med de punktene under grep som kunne komme gallerier og museer til nytte.
  Blant annet språkbruk og mer bruk av sosiale medier, synes jeg var det viktigste punket.

 2. Du har klart å svare på din problemstilling, som er; «Hvordan skal gallerier og museer tiltrekke seg et større og mer variert publikum?» med temaet publikums utvikling. Jeg synes det er flott at du har kommet med en problemstilling, som du selv kunne relatere til, og som det ser ut som du har funnet noen svar på. Dette er et stort problem og et stort tema innenfor kulturlivet.

  Jeg synes at punktene du tar opp og det du skriver gjør at jeg, som leser, setter igang en kreativ og løsnings orientert tankegang. Leseren får lyst til å forstå hvorfor det er slik i gallerier og museer, og de vil prøve å løse problemet. Det lager engasjement.

  Fint at du viser leseren at det er forskjellige museer og gallerier, og at du viser forskjellene mellom de som er sesongbaserte og de som ikke er det.

  Du har brukt pensum fint ved å gi «mannen i gata» ord og meninger (punktene), som viser at det ikke bare er en mann i den gaten, men mange. Jeg hadde kanskje også sett på artikkelen «Audience, Community, and Public» av Jennifer Barrett i artikkelsamlingen til galleri og museum. Der står det både om viktigheten med publikum og det å kjenne publikum. Og hvordan forholdet mellom kunsten, formidlerne og publikum har utviklet seg. Kanskje du hadde fått noen flere svar og et mer dypere dykk i temaet.

  Jeg liker godt avsluttingen din der du stiller spørsmål ved ønskene til «mannen i gata» og om det er ønskelig og gunstig for kunstverden, Det gjør at leseren tenker over spørsmålet. Jeg begynte selv å tenke på hvilke kompromiss publikum, formidleren og kunstneren kanskje kunne kommet frem til, som gagnet alle parter. Det må vel være selve målet ved et slikt innlegg!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s