Hvem skal definere kunst?

Aurora
Bilde til meg, tegnet av Aurora 9 år

Denne tegningen er tegnet av min 9 år gamle kusine, defineres dette som kunst? De aller fleste er nok enig i at dette ikke er et ”ekte kunstverk”, men hvem er det egentlig som definerer kunst?

Definisjonen av kunst har forandret seg gjennom tidene. Fra middelalderen hvor alle kvalifiserte håndverk var kunstverk, til nyere tid, hvor kunst var noe skapt av et opphøyd geni. I dag er det en pågående debatt over hva som kan defineres som samtidskunst, og hva som ikke er det – hvor kvalitet, annerkjennelse og nyskapning er noen av argumentene for hva som er kunst.

Aftenposten skriver i desember en artikkel om det norske tollvesenets presisering av hva de definerer som kunst, og hva som ikke er det. Om noe faller utenfor definisjonen vil dermed bli belastet med full moms når det fraktes inn i Norge.

I regelverket står det blant annet at ”malerier som er malt med et foto eller silketrykk som bunn ikke defineres som kunst”. Flere kunstforhandlere og gallerier reagerer på dette, og i følge daglig leder ved Galleri Riis, Espen Ryvarden, ekskluderer dette store deler av kunst produsert etter 1960-tallet.

Dette medfører at gallerier som vil innføre verker av kunstnere som faller utenfor tollvesenets definisjon må betale full moms for dette, uten at de får dette tilbake. Det er en ren utgift for galleriene, og Ryvarden mener dette vil medføre at mye samtidskunst vil forsvinne fra galleriene.

Det er publikum og det norske kunstmiljøet som vil lide under dette. Som poengtert i ”Det norske kunstfeltet”: Kunstverket er kunstfeltets omdreiningspunkt. Det er det som blir skapt, som blir stilt ut, som vi som publikummer betrakter, det som kjøpes og selges. Om kunstverket uteblir, mister man resten også. For den norske kunstens skyld er det ikke ønskelig å redusere tilgangen til samtidskunst fra resten av verden.

Gjennom dette regelverket har tollvesenet fått en definisjonsmakt som ikke er bygget opp gjennom erfaring, annerkjennelse eller tillit. Men heller gjennom et sett av byråkratiske regler, som ikke er overførbar til kunstverden.

For hvem er det egentlig som definerer hva som er kunst, og skal vi sitte på sidelinjen å la momsregler redusere vårt kunstmiljø?

Når det kommer til kunst og kunstutrykk må kanskje reglene vike, og definisjonsmakten få ligge hos de som har fortjent den!

Artikkelen som sto i aftenposten kan i sin helhet leses her: http://www.aftenposten.no/kultur/Tollvesenet-Dette-er-ikke-kunst-7407746.html#.UwEIFUJ5NOx

Reklamer

En kommentar om “Hvem skal definere kunst?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s