Graffiti er kunst

Graffiti er også kunst
Galleri Map
Jeg var søndag på en utstilling i galleri Map i tøyengata. Utstillingen var med graffitikunsteren JameOne og billedkunstneren Guttorm Nordbø. Den over 60 år gamle gallerieieren var svært så fornøyd med å kunne stillle ut bildene til JameOne, og overraskende kjente han godt til det gamle graffitimiljøet i Oslo. Jame er en av pionerene i dette miljøet og har holdt på med graffiti siden 1980-tallet.
Det slo meg at dette er en av de få utstillingene jeg har vært på der graffitikunstnere får sin plass og blir annerkjent på lik linje med kjente kunstnere som utøver en annen kunstform. At ikke flere annerkjenner graffiti som kunst har irritert meg spesielt den siste tiden, fordi gatekunstnere som driver sjablongkunst blir til stadighet nesten utelukkende omtalt positivt i media i tide og utide og får stille ut på gallerier rundt om i byen , mens korstoget mot graffiti fortsatt holder stand.
Graffiti vs. street-art
En av de største forskjellene mellom graffiti og street-art/gatekunst er at graffiti er frihåndskunst som krever gode ferdigheter, og som i likhet med det meste av annen kunst krever mange års arbeid for å kunne mestre på en god måte. I tillegg må graffitikunstnere ofte jobbe under dårlige, og ikke minst ulovlige arbeidsforhold. Uten å skjære alle over en kam vil jeg påstå at mange sjablongkunstnere sitter hjemme i fred og ro mens de skjærer ut de mer eller mindre halvorginale ideene sine i papp, før de blir sprayet på muren eller veggen for så å bli hyllet av de samme populistiske byrådspolitikere som innførte den irrasjonelle og meningsløse nulltolleransepolitikken mot graffiti på begynnelsen av 2000-tallet.
Fordi «gatekunst» er så «nytt og spennende».

Gatekunst er overhodet ikke nytt og spennende. Det har sine røtter i hulemalerier, vært i bybildet i over ti år, og er ofte reaksjonært, kjedelig og sofaradikalt. Det tar vel ca. i underkant av to minutter å spraye en middels stor sjablong og man behøver ikke nødvendigvis ha tekniske ferdigheter. Jeg føler ofte jeg har sett det samme tusen ganger før og det kan til tider virke som sjablongkunstneren ikke trenger å ha spesielt store kreative evner for å klekke ut en middels morsom ide til et motiv. Strekker ikke evnene til, er alltids type «make love not war» eller Cheguevara/Obama- temaer populære gjengangere.

I boken «Det norske kunstfeltet» står det at «En utstilling er rom med kunstverk tilrettelagt slik at all oppmerksomhet hos betrakterne er rettet mot kunstverkene og ikke mot noe annet.» Galleri Map er et slikt rom, der eieren ser forbi hærverk og kriminalitetsaspektet ved graffiti og viser det frem som ren kunstform. Det gleder meg at ihvertfall ett galleri viser frem graffiti istedenfor street-art.

Graffiti er blitt utelatt i kunstfeltet og blir i fleste sammenhenger definert som hærverk. Å derfor komme inn på lille galleri Map på tøyen der en aldrende og litt vimsete kurator kan mer om norsk graffiti enn det jeg kan, og ivrig forteller om hvor begeistert han er for kunstformen, var en uvanlig og morsom episode, og jeg håper ikke det blir siste gang. Til sammenlignig var jeg i forrige uke på en ganske intetsigende gatekunst utstilling på Kunstplass5 på løkka, der han som drev ustillingen tydeligvis hadde sovet i timen, for han var fra seg av beundring for gatekunstnere men syntes graffiti var teit.
Ta deg en tur til Galleri Map i tøyengata 32, besøk oslos tre lovlige graffitivegger, eller bare se deg om gatelangs. Graffiti er ikke bare hærværk, men også kunst.

Foto: graffiti.no
Foto: graffiti.no
Artist:UnknownFoto: graffiticollector.wordpress.com
Artist:Unknown
Foto: graffiticollector.wordpress.com
Foto: http://streetfiles.org/photos/detail/692883/
Foto: http://streetfiles.org/photos/detail/692883/
Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s