Er dataspill være kunst?

Museum Of Modern Art åpnet utstillingen Applied Design 1. mars. The Sims og Packman er to av de fjorten spillene som er utstilt. Når en hel generasjon av kunstnere har vokst opp i en tid hvor dataspill har vært en del av samfunnet, hvorfor kan de ikke bli en del av museum? Kunst dreier seg om objektets egenskaper eller det øyet ser, det er to forskjellige syn på hva kunst kan være. Jeg husker selv da The Sims klarte å underholde meg som 12 åring og jeg mimres at det var vakkert laget. Kunst skal jo være noe som beriker åndslivet ditt og det føler jeg at The Sims gjorde for meg. I selvet spillet The Sims har kunst mye å si for Simmene, som er menneskene som lages i spillet. Kunst gjør livsgleden til Simmene større.

Man kan bruke det som gjør dataspillene så unike til en del av kunstopplevelsen.

Dag Solhjell uttaler at utviklingen som nå gjør at dataspill havner på museum handler om at noe som i utgangspunktet blir sett på som populærkultur etter hvert kommer inn under kunstfeltets oppmerksomhetssfære. Kunsten er kompleks, men samtidig en enhetlig samfunnsdannelse. Deltakerne i kunstsystemet oppfatter det, forstår det og handler som en helhet.

Er museets omfavnelse av dataspill det som gjør det til kunst? Da jeg leste overskriften på artikkelen i Aftenposten ble jeg overrasket, men så tenkte jeg meg om og da var det tre ord i hodet mitt: ”high five, Sims!”. Dette fordi jeg hadde sett noe der jeg synes var vakkert da jeg var yngre og nå som det skal havne på museum gjorde det at jeg følte det var flere som hadde lagt merke til vakkerheten ved noen dataspill. Samtidig kunne jeg være kunstneren i The Sims i flere timer uten å gå lei. I fremstillingen av dagens kunstsystem søker vi også å gi en innføring i kunsten som en livsverden, der ikke minst innsikt i ulike verdier og verdimotsetninger har betydning for forståelsen av kunsten. Hvorfor kan da ikke dataspill vært kunst?

”Det virkelige fenomenet er hvordan verkets vei inn i kunstinstitusjonene påvirker hva kunst er.” – Dag Solhjell

Foto: Linn Agustoni
Foto: Linn Agustoni

Kilde: http://www.aftenposten.no/kultur/Na-kommer-Pacman-og-Sims-pa-museum-7113562.html

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s