Bjarne Melgaard og Pink panther – en kommersiell vri?

Utenfor Galleri FineArt på Tjuvholmen. Foto: Sara B. S.
Utenfor Galleri FineArt på Tjuvholmen. Foto: Sara B. S.
Da vi skulle besøke Galleri FineArt var jeg ikke klar over at Bjarne Melgaard hadde utstilt sine grafiske verk der. Og overrasket ble jeg da jeg så Pink Panther-bildene signert Bjarne Melgaard. De fleste assosierer kunstneren med provoserende og utfordrende kunst, med volds- og sextematikk, men Bjarne Melgaard har tydeligvis lagt bort sex-kunsten for en periode.

Han sier selv til VG at han føler seg mett på vold og sex i bildene, og har heller lyst til å gjøre andre ting. (Les hele intervjuet her: http://www.vg.no/rampelys/artikkel.php?artid=10113365)

Det er nok en bevisst handling å endre tematikken og innholdet i verkene hans. En tanke er at publikum blir lei av at det alltid skal være provoserende, og folk blir kanskje ikke provosert lenger. En kommersielt sett bevisst handling? Bakgrunnen bak endringen i tematikken kan diskuteres. Jeg ble i alle fall positivt overrasket da jeg så verkene, jeg må si at jeg likte forandringen.

Jeg mener at Bjarne Melgaard nå viser at han har en større økonomisk interesse med verkene sine enn tidligere. Ved en diskusjon i forelesning for noen uker siden sammenlignet vi Marianne Auli og Bjarne Melgaard, og om kunsten deres var kunst for kunstens skyld eller om det var økonomiske motiver som lå bak. Vi kom frem til at Bjarne Melgaard var mest opptatt av kunsten i seg selv. Men nå virker det mer som om kommersielle motiver ligger bak, både pga. endringen i tematikken, men også grunnet valg av galleri.

Galleri FineArt er det som Dag Solhjell og Jon Øien refererer til som et kommersielt salgsgalleri. Det har et visningsted, men mye av omsetningen skjer også over nettet. I galleriet henger det en prislapp ved hvert bilde, du kan kjøpe bildet og det tas ned fra veggen med det samme. I Galleriet er det også en avdeling hvor det selges rammer. Så om du vil kan du få innrammet ditt nyinnkjøpte kunstverk med det samme. Hva mener dere om utstillingen?

Reklamer

En kommentar om “Bjarne Melgaard og Pink panther – en kommersiell vri?

  1. Innlegget ditt er godt skrevet og du skildrer godt din opplevelse, det er både personlig og pensumrelatert. Du engasjerer leseren til å ta et eget standpunkt, og reflektere over egne meninger om Galleri Fine Art og kunsten til Bjarne Melgaard. Du får oss også til å reflektere over hva motivet til kunsteren er; om det kun er kommersielt eller om det er l’ art pour l ‘art., eller en blanding av begge. Det er spennende å lese dine meninger om kunsten, galleriet og Melgaard. Jeg fikk en helt annet opplevelse av selve galleriet og hvertfall av kunsten, så det er spennende å kunne lese dine meninger om dette.
    Du forklarer godt hvordan galleriet driver sin virksomhet og i hvilket kretsløp de befinner seg i, og gir et fint visuelt bilde av hvordan det ser ut. Du kunne godt forklart litt mer hva du legger i begrepet et kommersielt galleri. Kankje ved å utdype hva de har utstilt tidligere, om de spesialiserer seg på en type kunst, om det kun er billedkunst, eller om de kun utstiller kommersiell kunst eller andre sjangere og. Alt i alt var dette innlegget godt skrevet, med gode skildringer av både galleri Fine Art og Bjarne Melgaard.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s