Samfunnsansvar eller økonomisk agenda?

Siden 1970- tallet har den norske stat hatt den innarbeidede kulturpolitikken ” alle skal være med”. Et mangfoldig perspektiv, hvor alle skal behandles likt. Staten mener ”kunsten utfordrer og utvikler oss som enkeltmennesker og som samfunn”.

I år feirer Norge 150års jubileet til den anerkjente kunstmaleren Edvard Munch. Det vil i løpet av jubileumsåret bli arrangert en rekke ulike arrangementer. En av begivenhetene er at en av kunstnerens hovedverk, Selvportrett med sigarett, skal sendes rundt på norgesturne i en koffert.

Når jeg hører hvordan Norge skal feire en av våre høyst anerkjente kunstmaler, tenker jeg med en gang at det dette er kulturpolitisk tiltak, som staten støtter. Men det er det ikke. Bak denne koffert reisen er det Sparebankstiftelsen DNB NOR som står for støtten til å finansiere prosjektet. Er det slik at de som er markedsorientert og har en økonomisk agenda ønsker nå å ta et politisk samfunnsansvar? Eller ønsker de bare selv å oppnå en høyere grad av autonomi?

Kunstsosiologen Dag Solhjell har utviklet en tredelt modell,  kretsløp, som setter et klart skille mellom de som har økonomiske eller kommersielle mål, mellom de som har kulturpolitiske mål hvor ”kunsten er for alle”. Med denne modellen, hvor plaserer man så Sparebankstiftelsen DNB NOR?

Maleri: Selvportrett med Sigarett av Edvard Munch, 1895. Utsnitt. Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design
Maleri: Selvportrett med Sigarett av Edvard Munch, 1895. Utsnitt. Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design

http://www.munch.museum.no/BlogPost/Munch-kunstverk-på-tur-Norge-rundt

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s