Når hemmeligheter blir kunst

Har du noen gang tenkt tanken på at hemmelighetene dine skal illustreres og deles med hvem som helst? Anonymt da selvfølgelig. Selv hadde jeg nok ikke tenkt tanken på å dele hemmeligheter med noen andre enn en eventuell svært privat dagbok. Tanken på å dele det på nett ville nok ikke sIått meg. I 2009 startet to norske jenter å samle norske hemmeligheter på nettet og poste de anonymt med en illustrasjon til. Målet deres er  ”å skape et fordomsfritt, nøytralt forum for hemmeligheter. Kanskje ufarliggjør vi også noen ting med humor – man ser at man ikke er alene om ting, man kjenner seg igjen. Kanskje man ikke må skamme seg over det man skjuler, kanskje man kan lære av hverandre?”

Siden starten har prosjektet bare utviklet seg og de mottar daglig flere titalls hemmeligheter. Midt i januar åpnet utstillingen Norske hemmeligheter på galleri Infill. Der blir de illustrerte hemmelighetene vist frem på storskjerm for tilfeldig forbipasserende. Som en del av utstillingen er også ting og utstyr som brukes i produksjonen av illustrasjonene.

I utstillingsvinduet henger det et brev fra jentene ”Skal vi fortelle deg en hemmelighet?” der forteller de litt om sine tanker rundt hemmelighetsprosjektet deres som nå har holdt på i nesten 4 år, hvor takknemlige de er for at folk faktisk vil dele med de og at de har et lite håp om at det kanskje var godt for avsenderen å lette litt på hjertet.

IMG_0615
Utstillingen på galleri Infill av norske hemmeligheter
Foto Maren Tostrup

De illustrerte hemmelighetene og utstillingen på galleri Infill vil være en del av Dag Solhjells inklusive kretsløpet. Både fordi tekst og illustrasjon inkluderer flere enn bare selve kunstneren, i dette tilfellet baserer jo kunstnerne sin kunst på noe som blir formidlet av noen andre. Man kan også si at det er en del av det inklusive kretsløpet i hvor man som publikum møter kunsten. Galleri Infill er et mindre galleri, der utstillingsvinduet kun er rettet ut mot gata, og det er selve galleriet. Dette betyr at man som publikum ikke nødvendigvis oppsøker galleriet for å få et inntrykk av utstillingen.

Jeg liker veldig godt ideen med å dele og formidle hemmeligheter, anonymt, gjennom tekst og illustrasjoner. Ofte kjenner man seg svært godt igjen i illustrasjonene, mens man andre ganger ser humor i det. Jeg tar meg selv i å undre på hvem som eier disse hemmelighetene, er det noen jeg kjenner? Jeg liker at dette er kunst jeg faktisk kan skjønner noe av eller lage min egen mening av, som jeg syns henger på ”greip”, om det bare kommer av å se illustrasjonene sammen med teksten eller at illustrasjonene er så gode at de snakker for seg selv. Jeg vil absolutt anbefale å ta en titt på hjemmesiden og kikke på hemmelighetene (utstillingen avsluttes på galleri Infill 12.01).

Sitter du selv inne med en hemmelighet du vil dele? http://www.norske-hemmeligheter.blogspot.no/

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s