Steiner med status

I Det norske kunstfeltet er det et fint, lite avsnitt som handler om kunstutstillingens funksjon. En av funksjonene som blir nevnt er at den skal fremheve det som er kunst, fremfor det som ikke er kunst. Kunstutstillingen gir verket status som noe unikt, som et kunstverk. Sitert fra boka kan kunstutstillingen “frata  verket status som vare, relikvie eller bruksgjenstand, og gjøre dem til objekter som skal erfares estetisk.”
Dette er en god beskrivelse av utstillingen jeg var på før jul. En venninne av meg som går på Kunsthøgskolen i Oslo brukte høsten sin på å gå på tur rundt omkring i Oslo og plukke steiner. Til sammen samlet hun 492 steiner som hun la utover gulvet med et nummer som tilhørte hver stein. I et hjørne av rommet sto et gammelt kartotek med 492 kartotekkort som også var nummererte, og som hørte til steinen med samme tall. Noen av kortene hadde beskrivelser av steinene, noen hadde sitater eller små historier, andre var helt blanke, med unntak av tallet. Man kunne bla seg gjennom kortene, og så gå bort og finne steinene som tilhørte de mest interessante tekstene. Det var i hvert fall det jeg gjorde.

Steiner generelt er vel noe av det mest alminnelige som finnes. Hedda Roterud Amundsen, kunstneren bak utstillingen, plukket med seg 492 steiner, tok dem med til galleriet, og ga dem kunststatus.

Jeg vil også føye til at det er en av de morsomste og mest interaktive utstillingene jeg vært på, til tross for at det var noe man i utgangspunktet ikke ville tenkt på som “kunst” som var utstilt.

Plakat fra utstillingen
Plakat fra utstillingen LAND: Fragments of Experience ved Galleri Steenstrupsgate

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s