Politisk kunst vs. kunstpolitikk

Foto: hedviglykke
Inngangen til Lillehammer Kunstmuseum under utstillingen Kunst & Politikk. Foto: hedviglykke

Jeg så nylig utstillingen «Kunst og Politikk – kunstnerne i Sosialistisk Kulturfront» på Lillehammer Kunstmuseum. http://www.lillehammerartmuseum.com/?p=1267     Inspirert av dette tillater jeg meg å synse litt om politisk kunst vs. kunstpolitikk

Utstillingen på Lillehammer viste bilder malt av malergruppen til foreningen Sosialistisk Kulturfront, en forening som eksisterte i Norge mellom 1935 og 1937. Sosialistisk Kulturfront ville med kunsten som våpen bidra til arbeiderklassens kamp for et nytt og bedre samfunn. Medlemmene i malergruppen delte et felles politisk engagement, men bildene på utstillingen er svært ulike i sitt uttrykk og viser at de hadde ulike kunstsyn. Sosialistisk Kulturfront var en partipolitisk uavhengig forening og medlemmene tilhørte ulike politiske grupperinger på venstresiden i norsk politikk.

Felles for malerne i Sosialistisk Kulturfront var at de trodde på at kunsten skulle tjene en sak, at den ikke bare skulle være kunst for kunstens skyld. Dette kan minne om den instrumentelle kunstpolitikken endel norske politikere forfekter i dag hvor kunsten skal være samfunnsnyttig og gjerne løse konkrete oppgaver.

Solhjell snakker om det inklusive kretsløpet hvor «verdier som har bred kulturpolitisk tilslutning og aktualitet prioriteres».
I Sosialistisk Kulturfront var det kunstnerne som satte seg politiske mål. I det inklusive kretsløpet er det politikerne som setter seg mål og yter økonomisk støtte til kunst som kan hjelpe dem å nå disse målene. Solhjell skriver at det i det inklusive kretsløpet kan virke som om publikum er viktigere enn kunsten.

Å prioritere publikumsutvikling fremfor kunsten selv er noe den sittende regjering er blitt kritisert for av deler av opposisjonen. Spesielt har kritikken vært tydelig fra miljøene rundt Civita og Minervanett, som befinner seg til høyre i norsk politikk. Civita ga ut boken Kultur for Kulturens skyld – en skisse til liberal kulturpolitikk i 2012. Samme år gikk redaktør i Minerva, Kristian Meisingset, hardt ut mot direktør i Norsk Publikumsutvikling, Ingrid Handeland, i et intervju han gjorde med henne. http://www.minervanett.no/folkets-smak-versus-god-kunst/

Jeg synes det er interessant at Arbeiderpartiet i sin tid var kritiske til Sosialistisk Kulturfront da de mente de manglet kontakt med arbeiderklassen, datidens «folk flest». Det er tydelig at målet om bredde og publikumsutvikling har en lang historie i norsk kulturpolitikk. Personlig synes jeg spørsmålet om bredde vs. kvalitet i kulturen er både stort og sammensatt. Det kan være vanskelig å avgjøre hvilke kulturpolitiske løsninger som vil fungere best, men jeg synes det er svært positivt at kulturpolitikken diskuteres. Mer av det!

Reklamer

En kommentar om “Politisk kunst vs. kunstpolitikk

  1. Syns du tar opp interessante temaer her som knytter Solhjells kretsløpsteorier til en utstilling du selv har sett, og som får meg til å tenke på hvordan kulturpolitikken i stor grad kan påvirke hva slags kunst som faktisk når ut til et publikum. Dette med en instrumentell kunstpolitikk er et aspekt ved Solhjells teori om det inklusive kretsløpet som jeg i første omgang tenkte at kanskje ikke var så aktuelt i dag, men mer på 60-70-tallet da det var større oppslutning rundt politisk aktivisme, mer radikalisme osv…Men ved nærmere ettertanke så er det jo i stor grad en instrumentell kulturpolitikk som føres i dag også. Særlig siden norske kunstnere er sterkt avhengige av den statlige økonomiske støtten så er dette en viktig debatt.
    Kanskje du kunne utdypet mer om hvordan dette preger kunstfeltet i dag, og om satsingen på publikumsutvikling virkelig går ut over kvaliteten eller på andre måter endrer kunstfeltet. Dette er viktige spørsmål, og innlegget ditt gir et godt utgangspunkt for videre debatt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s