Kunst?

Jeg oppdaget nylig et nettsted ved navnet Society6 som selger diverse produkter, blant annet såkalte “art prints”. Noen av de mer populære bildene er basert på kjente karakterer og situasjoner fra film, TV og bøker. Hun jeg bor med har kjøpt nettopp et slik trykk. Et søtt, lite bilde basert på boken (og filmen) Fantastic Mr. Fox. Hun har til og med rammet det inn, slik man ofte gjør med kunstverk. Spørsmålet er om dette kan kalles kunst, eller “art” som nettstedet selv kaller det. Solhjell og Øien mener i boken Det norske kunstfeltet at en kunstsosiolog ikke bør ta stilling til hva kunst er, men heller avgrense forskningsfeltet sitt, noe de gjør i den nevnte boken. Mens jeg satt og leste, begynte jeg å fundere over hvor et slikt nettsamfunn eventuelt bør plasseres. Society6 lager ikke noe av kunsten selv, men er bare en slags nettbutikk for kunstnere fra hele verden. Kunstverkets prisoverskudd bestemmer kunstneren selv, alt ettersom hva man føler det er verdt og publikum er villig til å betale. Man kan også ha motivet sitt på iPhone deksel, hettegenser og andre produkter for en fast sum bestemt av nettstedet.
Mange av disse trykkene er basert på noe så kommersielt som en filmplakat for en Twilight film, men “kunstneren” har brukt sine kreative evner til å gjøre det mer estetisk og kunstnerisk. Allikevel er jeg usikker på om verk av denne typen til det kommersielle krestløpet. Boken nevner spørsmålene “Er det en god investering?” og “Hva er det verdt?” i beskrivelsen av dette kretsløpet. Disse bildene på Society6 er lastet opp på nettet, trykket og solgt for rundt 16 dollar, og er med andre ord langt fra noe god økonomisk investering.
Trykkene har noen likhetstrekk med verk som hører under det inklusive kretsløpet ved at det er “Kunst for alle”. Trykkene er basert på noe populærkulturelt som mange kan forholde seg til og gjenkjenne. Men allikevel er det ikke helt passende der heller. Hører slike nettsamfunn i det hele tatt kretsløpene som Solhjell og Øien beskriver?

DSC_1270
Trykk fra Society6
Foto: Pernille BW

For de som vil sjekke ut nettstedet: http://society6.com/

Reklamer

En kommentar om “Kunst?

  1. Hva som er kunst er et evig spørsmål, og det er interessant å lese et innlegg om dette som er knyttet opp mot teorien i pensum. Ut i fra kretsløpet Solhjell og Øien beskriver i sin bok ”Det norske kunstfeltet”, er det morsomt å se hvor et slikt bilde du beskriver blir plassert. Innlegget viser at du klarer å reflektere over dette på egenhånd, samtidig som du sammenligner dine egne tanker med hva som står i boken. Jeg savner en beskrivelse av hvordan du selv/venninnen din opplever dette bildet. Du kunne for eksempel skrevet om venninnen din som eier bildet mener at bildet er verdifullt, og hvilket utgangspunkt hun hadde da hun kjøpte det. Hadde hun kunst i tankene da hun valgte nettopp et slikt trykk?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s