150 år med Munch

Den 2. juni 2013 åpner hyllesten av kunstneren Edvard Munch, da det er 150 år siden han kom til verden. Nasjonalgalleriet og Munch-museet tar på seg oppgaven og vier hele 30 saler til denne begivenheten. Nasjonalgalleriet skal vise fram bilder for årene 1882 til 1903 og hvis du vil se årene fra 1904 og utover er det bare å hoppe på en buss eller t-bane til Tøyen og Munch-museet. Til sammen skal det vises hele 220 verk på de to lokalene.

I følge Pierre Bourdieu og hans teori om kunstfeltets to poler er det viktig å forstå at en anerkjent kunster står fram i relasjoner mellom andre kunstnere. Da Munch begynte å male i sine yngre dager var bildene preget av naturalismen, som var veldig i tiden på 1880-tallet. Dette brøt han senere ut av og begynte heller å male på en måte som utrykket mer følelser. Dette kan kanskje ha vært med på å gi Munch mer av den symbolske annerkjennelsen, ikke bare i Norge men også utover Norges landegrenser. Han hadde for eksempel en utstilling i Berlin i 1892 som skapte mye oppmerksomhet og irritasjon.

Det at han brøt ut fra det tradisjonelle kan også ha vært med på og løfte han opp til det eksklusive kretsløpet som er den mest respekterte idealformen for bransjen. Han var banebrytende selv om han skapte mye oppstandelse

Jeg vet dette er en utstilling jeg kommer til å gå og se på i sommer, og det er noe jeg har gledet meg til fra det øyeblikket jeg leste dette i Aftenposten. Munch er en nasjonalskatt som vi er nødt til å ta vare på og vise fram så ofte vi kan. Hurra for Munch!

 

Bilde: Anette Kvia
Bilde: Anette Kvia Min personlige tolkning av «skrik»
Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s